3572 sayılı İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulüne Dair Kanun, 10 Ağustos 2005 tarihli 25902 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik, 3213 sayılı Maden Kanunu, 21 Eylül 2017 tarihli 30187 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Maden Yönetmeliği, 2559 sayılı Polis Vazife ve Selahiyet kanunu, 5393 sayılı Belediye kanunu, 5302 sayılı İl Özel İdaresi kanununun 7. maddesinin (g) fıkrası gereğince;
İlimiz Merkez ve ilçelerinde, belediye sınırları ve mücavir alanlar dışındaki 1 ve 2. sınıf GSM'ler , ile İl Merkezindeki 1, 2 ve 3.sınıf GSM'ler, Sıhhi Müesseseler, Umuma açık İstirahat ve Eğlence yerlerine ruhsat vermek ve denetlemek.
Denetimlerde, mevzuata uygun olmayan unsurların ve noksanlıkların tespiti halinde, işyerine bu noksanlık ve hataların giderilmesi için süre vermek, verilen süre içerisinde tespit edilen noksanlık ve aykırılıklar giderilmediği takdirde, ruhsatları iptal edip, işyerini kapatmak.
Birinci Sınıf Gayri Sıhhi Müesseseleri İnceleme Kurulunu oluşturmak.
Birinci Sınıf Gayri Sıhhi Müesseselerin ve gerekli görülürse diğer (2 ve 3. Sınıf GSM’ler) Müesseselerin etrafında Sağlık Koruma Bandı Mesafesini belirlemek.
Birinci Sınıf Gayri Sıhhi Müesseselere Yer Seçimi ve Tesis Kurma İzni ile idarenin gerekli görmesi veya işyeri sahibinin müracaatı halinde, süresi bir yılı geçmemek üzere Deneme İzni vermek.
Mülki İdare Amirinin genel güvenlik ve asayiş durumu hakkındaki görüşü doğrultusunda belediye sınırları ve mücavir alanlar dışında, İl Genel Meclisi tarafından, içkili yer bölgesinin tespitini sağlamak.
İzin almadan açılan Umuma Açık İstirahat ve Eğlence Yerlerini, sebebini bir tutanakla belirlemek ve mühürlemek suretiyle resen kapatmak.
Umuma Açık İstirahat ve Eğlence Yerlerinin açılış ve kapanış saatlerini, Belediye sınırları dışında İl Encümeni tarafından tespitini sağlamak.
Lokantalara, içkili yerlere ve meskun mahal dışında bulunan çay bahçelerine, halkın huzur ve sükûnu ile kamu istirahati açısından sakınca bulunmaması kaydıyla yapılacak ölçüm ve kontrolü müteakip (canlı müzik) izni vermek.
Umuma Açık İstirahat ve Eğlence Yerlerinde 2559 sayılı Polis Vazife ve Selahiyet kanununun 8. maddesinde sayılan hususların tespiti halinde, işyerlerini geçici süreyle faaliyetten men etmek.
Umuma Açık İstirahat ve Eğlence Yerlerinde 2559 sayılı Polis Vazife ve Selahiyet kanununun 6. Ve Yönetmeliğin 36. maddesinde belirtilen hususların tespiti halinde idari para cezası uygulamak.
3213 sayılı Maden kanunu ve 21 Eylül 2017 tarihli 30187 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Maden Yönetmeliği gereği; 1. Grup(a) bendi madenlere ihale yolu ile “İşletme Ruhsatı” vermek.
Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca yap-işlet-devret modeli ile yapılan kamu yatırımları için görevli şirketçe projelerde kullanılacak yapı ve inşaat hammaddelerinin üretimi için Kamu kurum ve kuruluşlarına “Hammadde Üretim İzni” vermek.
“İşletme Ruhsatı ve Hammadde Üretim İzni” verilen 1. Grup (a) bendi madenlere GSM (İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı) düzenlemek.
Madenin nakliyesi esnasında sevk fişi olmaksızın maden sevk edildiğinin, ruhsat olmadan, başkasına ait ruhsat alanı içerisinde, ruhsata konu olmayan maden üretimi veya grubu dışında üretim yapıldığının tespit edilmesi halinde İdari Para Cezası uygulamak.
5686 sayılı Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineraller kanunu ile Yönetmeliği gereğince ruhsat vermek ve denetlemek.
Maden üretim faaliyetleri ile bu faaliyetlere dayalı ruhsat sahasındaki tesislere GSM (İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı) düzenlemek.
5393 sayılı Belediye kanununun 15. maddesinin (s) fıkrası gereği; Gayri Sıhhi Müesseselerden 1.sınıf olanların ruhsatlandırılması ve denetlenmesini yapmak.
5302 sayılı İl Özel İdaresi kanununun 55. ve İl Genel Meclisinin 05/07/2010 tarih ve 79 sayılı kararı gereği mevzuat hükümlerine aykırı olarak işletilen Sıhhi ve Gayri Sıhhi Müesseselere İdari Para Cezası uygulamak.
Görev alanına giren konularla ilgili diğer kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliği yaparak görüşlerini almak.
Çevre ile ilgili İl Özel İdaresine verilen yetkiler çerçevesinde gerekli kontrolleri yapmak ve tedbirler almak.
Birimle ilgili protokollü işleri yapmak.
Müdürlüğünün görevleri ile ilgili diğer idari işlemleri ve yazışmaları yapmak.
Birim faaliyet alanı ile ilgili aylık raporları hazırlamak ve ilgili makamlara sunmak.
Taşınır mal yönetmeliğine uygun iş ve işlemleri yapmak.
Birim faaliyet alanı ile ilgili yıllık programları, stratejik plan doğrultusunda hazırlamak.
Birim adına görevlendirilen araçların sevk ve idaresi ile takibini yapmak.
Birim bütçe tekliflerini hazırlamak.
Birim Ödemelerini hazırlamak.
Üst Makamlarca verilecek diğer iş ve işlemleri yapmak.