YATIRIM VE İNŞAAT MÜDÜRLÜĞÜ :
- Sulama hayvan içme suyu, taşkın koruma ve toprak muhafazası için gerekli tesislerin kurulması ıslahı ve tesisi ile ilgili inşaatları yapmak veya yaptırmak.
- Devlet sulama şebekelerinde arazı tesviyesi tarla için drenaj, yüzey tahliye, yol münferit drenaj gibi hizmetleri yapmak ve yaptırmak.
- Yağışlar ve sel sularının zararlarının önleyici ve depolayıcı, tarım arazileri için sulama suyu ve hayvanlar için içme suyu sağlanmasına yönelik gölet ve diğer tesisleri yapmak ve yaptırmak.
- Bir havzanın toprak ve su kaynaklarını korumaya, kullanmaya yönelik tesisler, teraslar, şekillime, kullanımına ve ıslahına yönelik tesisler, Sulama ve hayvan içme suyu amaçlı göletler yapmak ve yaptırmak.
- Yer üstü sulama tesislerini yapmak ve yaptırmak.(Dolu gövdeli bentler, motopomp tesisleri saptırma tipi bentler, Galerili sulama tesisleri, depolama, Havuzlu sulama tesisleri vs.)
- Sulama suyu ihtiyacı saniyede 500 lt/sn ye kadar olan suların tesislerini kurmak ve işletmelerini sağlamak aynı mahiyette evvelce yapılmış tesislerin ikmal, ıslahı ve tevsi etmek ve işletmelerini sağlamak. Baraj ve elektrik istihsaline matuf düzenleyici inşası bu hüküm dışındadır.)Saniyedeki sarfiyatı 500 litreden fazla olan sular üzerinde inşa edilecek tesisler için Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün muvafakati gerekir.
- Toprak erozyonunu önleyici, giderici, azaltıcı toprak ve su dengesinin kurulması ve korunmasını sağlayıcı tedbirler almak, gerekli tesisleri yapmak ve yaptırmak.
- Devletçe ikmal edilmiş sulama tesislerinden alınan veya her ne suretle olursa olsun tarım alanlarında bulunan suyun tarımda kullanılması ile ilgili arazi tesviyesi, tarla başı kanalları, tarla içi sulama ve drenaj tesisleri gibi tarım sulaması hizmetlerini ve bu konularda gerekli diğer işlemleri yapmak.
- Devlet hüküm ve tasarrufu altında veya özel mülkiyette bulunan yabani fıstık, zeytinlik, sakızlık, harnupluk ve makiliklerin alt yapısı tesislerini imar, ıslah ve ihya etmek için gerekli projeleri ve programları hazırlamak hazırlatmak. Tasvip edilenleri uygulamak.
- Devletin hüküm ve tasarrufu altında veya özel mülkiyeti bulunan taşlı, asitli, alakalı veya turbiyer toprakları ve kurutulmuş sahaları tarıma elverişli hale getirmek. Kalkınma ve plan programlarında yer alan ilke ve politikalarına uygun bir şekilde toprak ve su kaynaklarının verimli kullanılmasını, korunmasını, geliştirilmesini sağlamak, çiftçilerin hizmetine götürmek üzere gerekli hizmet ve yatırımlara ait programları uygulamak ve uygulatmak.
- Tarım alanlarının gayesine uygun bir şekilde kullanılmasını sağlamak, denetlemek ve bu konu ile ilgili diğer kuruluşlarla iş birliği yapmak.
- Toprak muhafaza arazi ıslahı ve sulama gibi faaliyetlerde gerektiğinde birlikler, ortaklıklar döner sermaye ve tüzel kişiliği haiz işletmeler kurmak veya döner sermayeli işletmelerini bu işlerle meşgul birimleri şirketlere veya işletmelere ortak etmek, bunlarla ilgili her türlü anlaşmalar yapmak.
- Tarla içi hizmetlerin geliştirilmesi ile ilgili olarak DSİ ve diğer kuruluşlarla yapılan protokollerin uygulanmasını sağlamak.
- Birim faaliyet alanı ile ilgili programların yıl içerisinde tamamlanabilmesi için gerekli denetim ve çalışmaları yapmak.
- Uygulanan projelerin kesin hesaplarını yapmak.
- Özel İdaresine birimi ile ilgili yapılan yardımların mevzuatı gereği yerinde ve amacına uygun kullanılıp kullanılmadığının tespit ve denetimi.
- Köy ve bağlı yerleşim birimleri ile askeri gazinolara sağlıklı yeterli içme suyu temin etmek. Gerektiğinde baraj, gölet gibi tesislerden su alımı ile ilgili yapılacak işlemler ve programdaki işlerin gerekli ihale, kontrollük, geçici kabul, kesin kabul ve idari işleri yürütmek ve kesin hesaplarını hazırlamak.
- Köy ve bağlı mahallere yapılacak olan kanalizasyon ve doğal arıtma tesisleri ile ilgili hazırlanan ve programdaki işlerin gerekli ihale kontrolörlük geçici kabul, kesin kabul ve idari işleri yürütmek ve kesin hesapları yapmak.
- Mülga Toprak Su ve Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından geçmişte yapılan içme suyu, kanalizasyon, doğal arıtma, ENH tesisi, trafo, elektro pompaj ve sondaj tesislerinin bakım ve onarımını yapmak.
- Mevcut tesislerin onarım ve ıslah çalışmalarını yapmak veya yaptırmak. Gerektiğinde tesisi geliştirmek için tedbirlerini almak, aldırmak, hizmet götürülen yerleşim birimleri ile ilgili olarak çevre düzenlemeleri için ilgili İl Müdürlüğü ile koordine sağlamak.
- Jeoteknik sondaj ve sondaj çalışmalarını mevzuata uygun yapmak veya yaptırmak.
- Yetki ve sorumluluk giren bina, tesis ve diğer taşınmazların güçlendirme, tadilat, yapım ve onarımlarını yapmak.
- İhalesi yapılacak işlerin yaklaşık maliyetlerini hazırlamak.
- İhalesi yapılarak tadilatına, yapımına veya onarımına başlanmış bina ve tesisler ile yapım işlerine yönelik mal ve hizmet alımları için gerekli onayları vermek ve kontrolünü gerçekleştirmek.
- Denetimi yapılan işlerin geçici ve kesin hak ediş, geçici ve kesin kabul, tasfiye, fesih, iş artışları, revize birim fiyatlara ilişkin belgeleri düzenlemek, incelemek.
- Kesin hesabı düzenlemek, kesin kabulü yapmak (tasfiye ve fesih işlemleri dahil)
- Yeni birim fiyat tanzimi, iş artışları revize birim fiyatlarını hazırlamak.
- Stratejik plan doğrultusunda birimin faaliyet alanı ile ilgili yıllık programları hazırlamak.
- Yapım, güçlendirme, bakım ve onarımlarla ilgili idaremizin taraf olduğu idari ve hukuki işlemlerinde teknik bilirkişilik yapmak.
- İl Özel İdaresi bünyesinde olmayıp ilgili Bakanlıklar tarafından aktarılan ve İl Özel İdaresi bütçesinden ödenek verilen Dış Kurumların; cari ve yatırım giderleri, harcamaları ile ihalesi yapılacak işlerin yaklaşık maliyetini belirlemek.
- Yeşil Yol projesinin iş ve işlemlerini yapmak.
- Uygulanan projelerin kesin hesaplarını yapmak.
- Merkezi İdare tarafından gönderilecek Ödeneklerin ilgili birimce bütçeleşmesini yapmak.
- Birim faaliyet alanı ile ilgili programların yıl içerisinde tamamlanabilmesi için gerekli denetim ve çalışmaları yapmak.
- Birimle ilgili protokollü işleri yapma.
- Müdürlüğünün görevleri ile ilgili diğer idari işlemleri ve yazışmaları yapmak.
- Birim faaliyet alanı ile ilgili aylık raporları hazırlamak ve ilgili makamlara sunmak.
- Taşınır mal yönetmeliğine uygun iş ve işlemleri yapmak.
- Birim faaliyet alanı ile ilgili yıllık programları, stratejik plan doğrultusunda hazırlamak.
- Birim adına görevlendirilen araçların sevk ve idaresi ile takibini yapmak.
- Birim bütçe tekliflerini hazırlamak.
- Birim Ödemelerini hazırlamak.
- Üst Makamlarca verilecek diğer iş ve işlemleri yapmak.